Perceptimet e qytetarëve mbi zgjedhjen e Presidentit

77% e qytetarëve dëshirojnë President jopartiak, 60% dëshirojnë të zgjidhet me marrëveshje mes qeverisë dhe opozitës

Këto janë disa nga gjetjet kryesore të sondazhit të komisionuar nga Fondacioni Shoqëria e Hapur mbi perceptimin e publikut për zgjedhjen e Presidentit, institucionet, partitë, dhe rolin e komunitetit ndërkombëtar.

Të dhënat e sondazhit tregojnë se shumica dërrmuese e qytetarëve kërkojnë një President jopartiak dhe vetëm 23% e tyre do të dëshironin një figurë partiake. Të pyetur nëse Presidenti duhet të zgjidhet me marrëveshje mes mazhorancës dhe opozitës, 60% e qytetarëve shprehen bindshëm po, ndërsa 32% shprehen „Jo medoemos, por kjo do të ishte më e mira“, dhe vetëm 8% shprehen bindshëm kundër një përzgjedhjeje konsensuale.

Shumica e qytetarëve e konsiderojnë zgjedhjen e Presidentit një çështje të rëndësishme, ku 23% shprehen se ajo nuk ka marrë rëndësinë e duhur, 38% shprehen se e ka marrë rëndësinë e duhur, dhe vetëm 39% mendojnë se ka marrë rëndësi të tepruar.

Qytetarëve u është kërkuar të japin nota nga 4 deri në 10, si në shkollë, për disa nga kandidatët e përfolur, nga të cilat Ismail Kadare ka marrë notën mesatare 7.3, Fatos nano ka marrë notën 7 dhe Jozefina Topalli ka marrë notën 5.8.

Me të njëjtën metodë, qytetarëve u është kërkuar të vlerësojnë edhe partitë politike, nga të cilat Partia Demokratike, Partia Socialiste dhe Aleanca Kuq e Zi kanë marrë notë mesatare të njëjtë – 6.4, Fryma e Re Demokratike ka marrë 5.9 dhe Lëvizja Socialiste për Integrim ka marrë 5.4.

Për sa i përket skenarëve të aleancave mes partive kryesore, 57% e qytetarëve mendojnë se një aleancë mes PS dhe LSI për rrëzimin e qeverisë do të ishte diçka e keqe ose shumë e keqe, ndërsa 43% do ta vlerësonin si diçka të mirë ose shumë të mirë.

Në lidhje me mbajtjen e zgjedhjeve të lira dhe të ndershme, qytetarët paraqiten skeptikë. Të pyetur nëse kanë besim se zgjedhjet e parakohshme në 2012-ën dhe zgjedhjet e rregullta në 2013-ën do të ishin të lira dhe të ndershme, vetëm 39% besojnë se zgjedhjet e parakohshme do të ishin të tilla, dhe 48% besojnë se zgjedhjet e vitit 2013 do të ishin të lira dhe të ndershme. Ndërsa të pyetur mbi funksionimin e demokracisë në vend, 69% e qytetarëve shprehen të pakënaqur ose fare të pakënaqur, ndërkohë që 28% shprehen të kënaqur dhe vetëm 4% shumë të kënaqur me funksionimin e demokracisë në vend.

Perceptimet mbi rolin e komunitetit ndërkombëtar në vend nxjerrin në pah një kufi të rëndësishëm. Ndërkohë që 59% e qytetarëve do të dëshironin një rol edhe më aktiv, 65% e tyre shprehen kategorikisht kundër hipotezës së përzgjedhjes së Presidentit nga komuniteti ndërkombëtar.

Për metodologjinë dhe përmbledhjen e plotë të përfundimeve ne shqip, lutemi trokitni ketu.

Për metodologjinë dhe përmbledhjen e plotë të përfundimeve ne anglisht, lutemi trokitni ketu.

Kërko në faqe
The Inaugural EurasiaNet/Harriman Institute Forum

Ethnic Origin and Disability Data Collection in Europe: Measuring Inequality—Combating Discrimination

Stronger Together: The Case for a European Parliament Intergroup against Racism

No Equality without Data

Case Watch: Lithuanian Farmers Argue that a Blockade Is Not a Riot

Case Digests: ECHR Decisions on Demonstrations, Riots and Protests

To Stem Violence, States Must Recognize Trans Identities

Case Watch: UK Supreme Court Struggles with Pham Statelessness Conundrum

White Working Class Communities in Aarhus

Lapdogs vs. Watchdogs: State Advertising and Media

Summer Law Clerk

Learning Program Officer

Temporary Grants Officer

Recruitment Partner

Program Coordinator

NetSuite Business Analyst

Legal Research Intern

Program Manager

Chief Operating Officer

Senior Program Officer

Communications Coordinator

Director

Tunisia Representative

Program Manager

Program Coordinator

Senior Program Officer

Program Officer

Editor / Content Strategist

Policy and Advocacy Officer

Palestinian Rule of Law Awards

Disability Rights Scholarship Program

Civil Society Leadership Award

Countering State Capture

Tilburg University Regional Statelessness Course: Middle East and North Africa

Moving Walls 23: Group Exhibition

Open Society Presidential Fellowship

Open Society Fellowship

Organizational Development Grants to Think Tanks

Technological Innovation for Policy Research for Think Tanks

Human Rights and Drug Policy in Asia

Monitoring and Advocacy of Roma Health in Romania

Barvalipe Schools

Paruvipe Grants Program

West African Advocacy Fellowship on Drug Policy Reform

Think Tank Young Professional Development Program

Roma Initiatives Fellowships

Countering Anti-Gypsyism and Discrimination Affecting Roma

Countering Islamophobia and Discrimination Affecting Muslims

Improving Programming of EU Funds for Roma Inclusion in the South Eastern Europe

Ethnic Origin and Disability Data Collection in Europe: Measuring Inequality—Combating Discrimination

Israeli Veterans Break Their Silence on Life in the Occupied Territories

Stronger Together: The Case for a European Parliament Intergroup against Racism

Lessons for Ferguson from 4,000 Miles Away

No Equality without Data

Case Watch: Lithuanian Farmers Argue that a Blockade Is Not a Riot

Case Digests: ECHR Decisions on Demonstrations, Riots and Protests

Why Ebola Should Be a Wake-Up Call for Drug Development

The Trial of Thomas Lubanga at the International Criminal Court: The Appeal Judgment

Advancing Open Society through Curriculum Reform in Kyrgyzstan

Enabling Repression, Exporting Surveillance, and Silencing Dissent

After the Dead Are Counted: U.S. and Pakistani Responsibilities to Victims of Drone Strikes

To Stem Violence, States Must Recognize Trans Identities

Case Watch: UK Supreme Court Struggles with Pham Statelessness Conundrum

Targeted: A Conversation with Artists Hasan Elahi and Josh Begley

Documenting the Human Cost of U.S. Immigration Policy

Moving the Needle on Drug Policy in Asia

White Working Class Communities in Aarhus

Lapdogs vs. Watchdogs: State Advertising and Media

What a List Won’t Tell You About Denmark’s Working Class Communities

For Roma in France, Is Climate of Intolerance Fueling Violence?

A Beacon in the Ghetto

[POSTPONED] Film Screening: Music of Resistance—Conversations in the Middle East

A Second Chance for Ukraine

Understanding Europe’s White Working Class Communities

Voices from the White Working Class Community in Manchester

Beware an Uncertain Dawn in the Dominican Republic

Disability Is No Longer Invisible in Mongolia

An App for Honest Elections in Kosovo

White Working Class Communities in Manchester

Europe’s White Working Class Communities: A Report on Six EU Cities

Community Spirit Prevails Despite Anxieties and Alienation in English White Working Class Neighborhoods

The Problem with Multi-Stakeholder Initiatives

China and Tiananmen 25 Years On: Does Authoritarianism Pay?

ECOWAS Court Finds Gambia Failed to Investigate Death of Leading Newspaper Editor

Justice for Development: Integrating Justice and Human Rights into the Post-2015 Development Framework

New Nonprofit Leaders to Receive Boost From Open Society

HIV and Human Rights: A Mapping of Donor Priorities and Trends in Southern Africa

The Donor Landscape for Access to Justice and Health

Migrant Workers’ Access to Justice at Home: Nepal

Why Ebola Should Be a Wake-Up Call for Drug Development

To Stem Violence, States Must Recognize Trans Identities

Disability Rights Scholarship Program

Civil Society Leadership Award

Andri Tambunan

Nazik Armenakyan

Combining Litigation with Social Mobilization: Pitfalls and Possibilities

Four Key Lessons from Teaching Human Rights for Health

In Sparks of a Fire, Lessons for West African Health

Bringing School to an Orphanage in Kyrgyzstan Means New Prospects for Children

Palestinian Rule of Law Awards

Advancing Open Society through Curriculum Reform in Kyrgyzstan

Civil Society Leadership Award

First Steps: A Brief History of the Step by Step Program

Youths in Greece Stand Up for the Right to Citizenship

Pete Pin

Rula Halawani

Bringing the Streets to Politics: Hip-Hop Promotes Openness in Senegal

Combining Litigation with Social Mobilization: Pitfalls and Possibilities

In Sparks of a Fire, Lessons for West African Health

The Inaugural EurasiaNet/Harriman Institute Forum

Enabling Repression, Exporting Surveillance, and Silencing Dissent

Targeted: A Conversation with Artists Hasan Elahi and Josh Begley

Documenting the Human Cost of U.S. Immigration Policy

Lapdogs vs. Watchdogs: State Advertising and Media

Civil Society Leadership Award

Andri Tambunan

Thenmozhi Soundararajan

Cristóbal Olivares

Robert Godden